Sexoh!: Wat is homoseksualiteit
02/03/2010
door Erna Aviankoi
Homoseksualiteit is afgeleid van het Griekse woord 'homos' (dat 'gelijk' betekent) en het Latijnse woord 'sexus' ('geslacht'). Homoseksualiteit is een westerse benaming voor mensen met een seksuele voorkeur voor mensen van hetzelfde geslacht. Een man die het liefst met andere mannen vrijt, wordt wel homo genoemd, een vrouw die het liefst met andere vrouwen vrijt, lesbisch. Het woord 'lesbisch' verwijst naar het Griekse eiland Lesbos. Daar leefde eeuwen geleden de dichteres Sappho en zij beschreef haar liefde voor vrouwen.
Het is wel belangrijk om onderscheid te maken tussen homoseksuele gevoelens, homoseksueel gedrag en homoseksuele identiteit. Niet iedereen met homoseksuele gevoelens heeft ook homoseksuele contacten. En niet iedereen met homoseksuele contacten noemt zichzelf ook homoseksueel. Hoe een mens zichzelf noemt in termen van seksualiteit, is heel persoonlijk. Er worden ook andere woorden gebruikt voor homo's en lesbo's: pot (v), lesbienne (v), homo (m), flikker (m), nicht (m), mati (v) en gay (m/v).
Wanneer is iemand homo of lesbisch?
Of een man of een vrouw wel of niet homoseksueel is, is niet zo maar te zeggen. Het heeft te maken met wat hij of zij voelt, doet en over zichzelf zegt, en wat voor soort leven hij/zij leidt. In de westerse betekenis van homoseksualiteit ligt de nadruk op identiteit: iemands homoseksualiteit maakt deel uit van zijn/haar eigen persoonlijkheid. Vroeger zag men homoseksualiteit meer als een vorm van gedrag: seksuele handelingen die ieder mens in principe kon uitvoeren. Doordat homoseksualiteit nu als identiteit beschouwd wordt, lijkt het meer vast te liggen. Je bent óf hetero, óf bi, óf homoseksueel. Dat betekent niet dat iemands gevoel of gedrag altijd in overeenstemming is met zijn of haar identiteit. Sommige mensen die zichzelf als heteroseksueel beschouwen, kunnen af en toe gevoelens hebben voor mensen van de eigen sekse. Andersom kunnen mensen die zichzelf als homoseksueel zien ook heteroseksuele contacten hebben of hebben gehad. Iemand is dus homo of lesbisch wanneer hij of zij zichzelf zo noemt.
Homoseksualiteit is nooit alleen maar een gevoel: gevoelens worden ge-vormd onder invloed van een cultuur. De westerse opvattingen over sekse en seksuele identiteit verschillen van die in andere culturen; ook de invulling van homoseksuele gevoelens is niet overal hetzelfde. In sommige culturen wordt homoseksualiteit stilzwijgend toegestaan. Andere culturen zien het als een experimentele fase waaraan alle jongeren meedoen: homoseksuele contacten tussen jongens en mannen zijn nodig om een 'echte man' te worden. In weer andere culturen heeft homoseksualiteit van mannen te maken met seksuele handelingen: als je neukt ben je een man, als je geneukt wordt ben je een homo. Seksualiteit tussen vrouwen is vaak onzichtbaarder. Maar er zijn ook culturen waarin intieme relaties en huwelijken tussen vrouwen een belangrijke rol spelen in hun zelfstandigheid en vrijheid. Daarnaast zijn er ook culturen waar men beweert dat homoseksualiteit niet voorkomt; sommige religieuze richtingen zien homoseksualiteit als een zonde en om die reden als een misdaad.-.